Ce sunt boots-ii
Boots-ii, sau cum s-ar zice „ghetele de snowboard”, sunt încălțări special proiectate pentru datul cu placa. Un boot bun trebuie să îndeplinească trei condiții de bază: comfort, protecție și control.
Sunt formați din următoarele parți: talpa, partea exterioară numită „shell”, partea interioară numită „liner”, și sistemul de șireturi.
Alegerea boots-ilor
Fiind singura parte din echipament care intră în contact direct cu corpul tau, trebuie acordată o grijă specială alegerii boots-ilor.
Comfort
Orice încălțare, indiferent cât de frumoasă sau funcțională este ea, dacă nu ne vine bine pe picior devine extrem de neplăcut de purtat. Acest lucru se aplică și în cazul boots-ilor.
O pereche „pe măsură” trebuie să se simtă pe picior ca o încălțare de stradă mai groasă. Nu trebuie să fie nici mai mari in ideea ca vei purta ciorapi groși, nici mai mici in ideea că se vor „lărgi” ca un pantof. Nici unul dintre aceste lucruri nu se va întâmpla.
Alege o pereche de boots la care, cu talpa lipita de sol și piciorul drept, să simți că degetele ating ușor vârful boot-ului, dar fără a exista puncte de presiune. Strânge boot-ul și asigură-te ca în momentul în care pășești, călcâiul nu are joc și nu se ridică de pe talpă. Modelele mai bune de boots ofera diverse metode de combatere a acestui lucru.
Protecție
Iti dorim sa stai cu picioarele in zapada cat mai mult timp, de preferinta pe placa. Asta inseamna ca boots-ii tai trebuie sa fie caldurosi si impermeabili. Majoritatea sunt si una, si alta, macar pentru ca sunt grosi. Modelele de calitate reusesc sa indeplineasca aceste criterii folosind materiale de calitate si mentinand astfel greutatea redusa.
Control
Desigur, e indicat ca placa să meargă unde vrei tu, nu invers. Pentru asta trebuie să îi „spui” plăcii ce dorești de la ea, adică să o controlezi. Acest lucru se realizează prin intermediul boots-ilor și al legăturilor. Vezi și tutorialul despre legături.
Un boot de calitate va prelua mișcările piciorului și le va transmite către legături, cu pierderi minime de informație, depinzând și de gradul de rigiditate este boot-ul. Un boots mai moale transmite mai puțină informație, dar îți permite mai multe greșeli. Un boot rigid reacționează imediat la comenzi, deci nu este iertător cu erorile. Același lucru este valabil și pentru legături.
Alege un boot potrivit nivelului tău tehnic și stilului tău de dat. Dacă esti mai la început sau nu urmărești să bați recordul de viteză, niște boots-i cu flex mediu sau moale vor fi foarte buni. Snowboarderii mai cu experiență se pot orienta spre partea superioară a gamei, în general boots-ii mai rigizi fiind mai scumpi datorită materialelor mai scumpe folosite la fabricarea lor, astfel încât să ofere cel mai bun control păstrând o greutate redusă.
Dimensiune și greutate
În trecut, multe firme, în special cele mai puțin orientate spre calitate, rezolvau problema protecției și a controlului fabricând boots foarte groși și prin urmare foarte grei. Evident acest lucru dăuna confortului și creea probleme la prinderea boot-ului în legătură, întrucât acești bootsi de proastă calitate aveau dimensiunea exterioară cu 2 numere mai mare decat dimensiunea piciorului pe care îl „îmbrăcau”.
Din fericire, tehnologia a evoluat destul de mult încât astăzi majoritatea firmelor oferă boots cu un foot-print (dimensiunea exterioară) foarte apropiată de cea a piciorului.
Alege un boot cu un foot-print cât mai mic și cu o greutate cât mai redusă.
Tipuri de boots
Întrucât există mai multe ramuri ale snowboarding-ului, există și mai multe tipuri de boots.
Modalități de construcție
Ne referim aici strict la construcția exterioară, numită „shell”.
Soft-boots
Este unul dintre cele două cel mai des folosite feluri de shell. Majoritatea boots-ilor fabricați astăzi sunt de acest fel.
Sunt confecționați din materiale plastice sau textile cu diverse metode de rigidizare, dar rămân suficient de flexibili încât să poată fi îndoiți cu mâna sau să permită gleznei să se îndoaie în mod natural cand pășești.
Step-in
Sunt un caz special de soft-boots, care se prind direct de snowboard printr-un sistem mecanic, localizat de obicei în talpa boot-ului. Avantajul lor este că nu au nevoie de legături.
Sunt confecționați în general din aceleași materiale ca și soft-boots-ii normali. Totuși, pentru a compensa lipsa unor legături normale, multe modele au întărituri suplimentare .
Erau în mare vogă acum ceva vreme, , în special la centrele de închirieri sau la școli. În afară de faptul ca îți prinzi repede placa nu oferă nici un avantaj: sunt grei, relativ rigizi si cu toatea astea nu prea ofera control.
Hard-boots
Seamănă foarte mult cu claparii de ski, dar au o forma special proiectata pentru pozitia pe snowboard. De asemenea, sunt mai subțiri și puțin mai flexibili decat clăparii obișnuiți. Shell-ul este din plastic rigid.
Sunt folositi pentru plăcile dedicate stilurilor alpin, carving sau race. Adică placi unidirectionale, înguste și foarte rigide, construite cu un singur scop – viteză!
Sisteme de șireturi
Încheiatul boots-ilor necesită ceva forță. Din fericire, exista soluții care îți fac viața mai ușoara și în acest caz.
Șireturi clasic
Ce mai putem spune? Două sfori lungi de care tragi ca să te închizi la boots. Sistemul vechi și incercat.
Principalele probleme ale șireturilor clasice sunt că necesită destulă forță pentru a strânge bine boot-ul și că, pe parcursul zilei, se slăbesc.
Marele avantaj, poate singurul, este că dacă ți se rupe un șiret, îl înlocuiești extrem de usor. Ah, și influențează foarte puțin prețul unei perechi de boots.
Șireturi rapide
În cuvinte simple, este un șiret de plastic care trece prin canale special proiectate astfel încât să reducă frecarea și forța necesară închiderii boot-ului. Se închid mult mai ușor decât șireturile clasice și, în general, nu se slăbesc. În mod normal nu ar trebui să se desfacă pe parcursul unei zile, dar ocazional șiretul mai scapă din găicile care îl blochează și atunci trebuie sa te închizi din nou. Din fericire, acest lucru dureaza foarte puțin.
O potențială problemă a acestor șireturi rapide este că nu întotdeauna distribuie forța în mod egal, rămânând mai strânși în partea de sus decât în partea de jos a boot-ului. Asta se întâmplă datorită faptului ca boots-ii poate nu se mulează perfect pe picior, sau datorită calității sistemului de șireturi folosit. Acest neajuns este de obicei rezolvat folosind două șireturi rapide pe același boot – unul pentru laba piciorului și unul pentru glezna și tibie.
E bine de știut că un boot cu șiret rapid este în general mai scump decât unul cu șireturi normale.
Dacă ți se rupe un astfel de șiret, boot-ul ar trebui dus la un magazin specializat pentru înlocuire, care e destul de ieftina și dureaza putin.
Sisteme mecanice
Sistemele mecanice îți propun să ducă la minim forța necesară închiderii și să elimine șansele ca boot-ul să se largeasca sau să se desfacă pe parcursul zilei. Un astfel de sistem este practic un cablu de metal care se învârte pe un mosor. Toată ingineria asta costă, așa că boots-ii cu sisteme mecanice tind să fie semnificativ mai scumpi decât cei cu șiret clasic sau chiar și decât cei cu șireturi rapide.
Cel mai cunoscut astfel de sistem este BOA.
Într-adevăr, aceste sisteme mecanice nu necesită aproape deloc forță la închidere (ideal pentru domnișoare, zâne și prințese), nu se slăbesc și nu se desfac. Se „bucură” de același risc de distribuție neuniformă a forței de strângere ca și șireturile rapide. Iar rezolvarea este aceeași – două sisteme mecanice pe același boot.
În cazul în care cablul metalic se rupe sau partea mecanică cedează, ai șanse minime sa îl repari singur. Boot-ul trebuie dus la magazinul de specialitate. Din fericire, cel puțin pentru BOA, garanția este pe viață. Unii producători includ în pachet și un cablu BOA de rezerva, împreună cu ustensilele și instrucțiunile necesare înlocuirii cablului. Operațiunea de înlocuire durează câteva minute.
Extra stuff
De ce unii boots sunt mai ieftini și alții mai scumpi? Pe lângă tipul și calitatea materialelor folosite, precum și tipul de șiret folosit, cam toți producătorii adaugă diverse „extra opțiuni”, cum ar fi materiale care absorb șocurile în talpă (utile în special pentru freestyle sau freeride), elemente decorative pe shell sau chiar pe liner (deh, frumusețea costă), sau construiesc liner-ul (ciorapul interior) din spume inteligente, care se mulează perfect pe forma piciorului și o „țin minte”. Toate aceste lucruri îmbunătățesc caracteristicile de bază ale boot-ului, sau măcar îi fac mai frumoși. Dar prioritățile trebuie sa rămână confortul, protecția și controlul.
Sperăm că te-am convins de faptul că o pereche de boots de calitate și potriviți fiecăruia dintre noi ne vor face viața mult mai plăcută pe munte. Alege cel mai bun boot pe care ți-l poți permite. Picioarele tale vor fi fericite!
Pentru cele mai bune rezultate îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de snowboard. Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:
- îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
- te va încuraja cand ai nevoie
- va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
- îți va oferi încredere și siguranță!