Citirea unei prognoze de vânt la prima vedere

Alegerea momentului și a locului pentru kiteboarding sunt esențiale – iar aceasta alegere depinde de prognoza de vânt.


Direcția vântului și influențe locale

Wind Direction

Vântul ia numele direcției DIN CARE bate. Deci dacă bate nordul, atunci vântul vine dinspre nord.

Relieful regional și local pot avea o influență puternică asupra calității prognozei sau a stabilității vântului.

În general, cel mai bun vânt este cel care vine de pe apă (ocean, mare), deoarece nu are obstacole în calea sa.

Dealurile sau chiar și clădirile mari impactează negativ calitatea vântului prin creearea de turbulențe care fac ca intensitatea vântului să varieze, sau chiar schimbând complet direcția vântului.

Așadar, e bine să cunoști zona în care urmează să te dai.


Viteza vântului

Wind Speed

În funcție de cât de tare bate vântul vom alege un zmeu mai mare sau mai mic…

Sau vom alege să nu ne dăm deloc, dacă puterea vântului depășește abilitățile noastre.

Knots / noduri

1 knot (kn) = 1 milă nautică /h = 1.852 km/h. Nu are sens așadar să vorbim de knots/h :)

Beaufort

Este o scală empirică cu 12 nivele, care descrie forța vântului în funcție de efectele sale.

Ce este de reținut – kiteboarding-ul de agrement se practică între nivelele 4 și 7 Beaufort, ocazional și la nivelul 8.

Vezi aici o conversie completă între knots și Beaufort.


Nivele de intensitate

15-20kn – fix cum trebuie

În general se consideră că cel mai bun vânt este între 15kn și 20kn (Beaufort 4-5). Un adult poate poate folosi zmee între 8m și 10m, care oferă un bun raport între putere și manevrabilitate. Chiar și în cazul în care vântul are scăderi de intensitate (goluri de vânt), acestea coboară în general până spre 10kn, viteză la care zmeul încă zboară.

8-12kn – vânt slab

Sub 12kn (Beaufort 0-3) este zona de light-wind, sau vânt slab. Este necesar a se folosi zmee mari, de peste 12m, ajungându-se chiar la dimensiuni de 20m, dar acestea sunt greu de manevrat. Există plăci speciale de light-wind, dar mari și greoaie. Pe scurt – tehnica de dat în light-wind presupune un bun control al zmeului și al plăcii, dincolo de abilitățile începătorilor.

20-30kn – vânt puternic

Peste 20kn-25kn (Beaufort 6-7) este zona de vânt puternic, preferat de riderii avansați și de freestyleri. Sunt folosite zmee între 6m și 8m, ocazional chiar și 10m pentru trick-uri avansate.

peste 30kn – vijelii și furtuni

Dincolo de 30kn (Beaufort 8-10) se dau doar kiteboarderii experimentați, care înțeleg pericolele și au reflexele formate pentru a putea gestiona puterea unui astfel de vânt.

Hai să nu vorbim de Beaufort 11-12 :)


Rafale – calitatea vântului

Wind Gusts

Diferența dintre vitezele minimă, medie și maximă pot face ca o zi cu vânt teoretic bun să fie un chin. Zmeul ales pentru viteza medie se poate dovedi fie prea puternic, fie prea slab, deci ori ne va pune în pericol ori ne va pune cu fundul în apă.

Găuri – viteza scade brusc sub medie

Dacă găurile de vânt survin când viteza medie este oricum scăzută (sub 14kn) atunci se poate ca zmeul pur și simplu să cadă pe apă, iar re-lansarea poate fi problematică pentru un începător.

Ciocane – viteza crește brusc peste medie

Cu cât vântul este mai puternic, în general are și rafale mai puternice. Pericolul este ca zmeul să genereze mai multă putere decât suntem pregătiți să gestionăm și să pierdem controlul kite-ului.

Kiteboarding-ul în condiții de vânt instabil este recomandat doar celor cu experiență. Diferența dintre medie și rafale ar trebui să fie de sub 5 noduri ca să putem spune că un vânt este stabil.


Prognoze și modele

GSF27, WRF9, etc.

Cele mai cunoscute servicii care oferă prognoze de vânt sunt cu siguranță windguru.com sau windfinder.com, dar o scurtă căutare pe net va găsi multe servicii similare.

Cam toate aceste servicii vor oferi două tipuri (sau mai multe) de prognoze bazate pe modele matematice diferite.

Modelele de prognoză diferă prin gradul de detaliu în timp și spațiu.

Modelele extinse în timp pe mai multe zile, până la o săptămână (ex. GFS27) ne oferă o privire de ansamblu, dar se pot schimba semnificativ de la o zi la alta. Adică te uiți azi și vezi vânt peste o săptămână, dar dacă te uiți mâine prognza de vânt poate fi diferită.

Modele mai restrânse în timp, de până la câteva zile, (ex. WRF9, WRF27) sunt ceva mai precise și mai stabile și au o rezoluție temporală mai bună – adică prezic vântul din oră în oră. Pot fi destul de exacte pe următorele 24 de ore.


Tips & tricks

schimbări de direcție

Dacă prognoza arată schimbări dese de direcție, asta înseamnă că vântul va fi extrem de capricios, deoarece de obicei se oprește când îți schimbă direcția

gustiness

Este diferența procentuală dintre Wind Speed și Wind Gusts. Cu cât gustiness-ul este mai mare, cu atât vântul este mai puțin predictibil. În general, diferențele de până la 5 knots sunt considerate acceptabile.

ploaie sau furtună

Mai bine nu! Ploaia va uda zmeul, iar acesta va fi mai greu, va zbura diferit și va fi greu de re-lansat din apă. Iar în cazul fulgerelor, zmeul acționeză ca un para-trăznet. Deci, mai bine nu!

Mai sunt și alte detalii legate de vânt și prognoze (rezoluția spațială, întinderea geografică, etc), dar considerăm că informațiile de mai sus sunt suficiente pentru cineva care se uită prima dată pe o prognoză de vânt și vrea, totuși, să înțeleagă ceva.

Pentru un progres rapid îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de kiteboard.

Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:

  • îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
  • te va încuraja cand ai nevoie
  • va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
  • îți va oferi încredere și siguranță!

…iar taberele noastre nu sunt simple cursuri, sunt vacanțe complete în cadrul cărora s-au format prietenii și chiar familii ;)

Shopping Cart